- Stopp drapene, var aksjonistenes beskjed til både president Rodrigo Duterte og norske myndigheter. Alle foto: Astrid Renland

- Vi krever at norske myndigheter protesterer mot de statsinitierte drapene

Amnesty International Norge, Foreningen for human narkotikapolitikk og Erlik Oslo arrangerte en demonstrasjon utenfor Utenriksdepartementet mandag 27. februar, i protest mot den filippinske presidentens systematiske likvidering av fattige narkotikabrukere.

- Verden i dag er forbannet med politikere som bygger sin politiske karriere og makt på skillelinjer mellom oss og dem. Den filippinske presidenten Rodrigo Duterte er blant disse, og han har valgt seg ut de fattigste narkotikabrukerne som er synlig og lett å drepe, sa John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty Norge.

- Siden Duterte kom til makten for sju måneder siden, har det vært mer enn 7000 narkotikarelaterte drap på Filippinene. Minst 2500 av disse er drept av politiet, de resterende er tatt av dage av leiemordere med fast pris på ofrene som en form for skuddpremie.

- Jeg har ikke vært borti mange lignende tilfeller der presidenten i et relativt fredelig, stabilt og moderne samfunn går til valg på at han skal ta livet av en samfunnsgruppe, vinner valget og går til verks, uten at noen andre statsledere protesterer, sa Egenæs.

- Vi sier nei til mord på fattige narkomane og vi 
sier forsvar rettsstaten og menneskeverdet,
sa Lars Gule.

Blant appellantene var Lars Gule, og han oppfordret norske myndigheter til å ta grep og innkalle til internasjonalt samarbeid for å få slutt på drapene, og for å holde rettsstatsprinsippene i hevd.

- Norge har tett forbindelse med Filippinene både gjennom handel, sjøfart og Norges rolle som tilrettelegger i fredsprosessen mellom myndighetene og den kommunistiske opprørsgruppen (National Democractic Front of the Philippines, NDFP, red.anm.), sa Lars Gule.

- Vi krever derfor at norske myndigheter innkaller ambassadør Bayani Mercado og ikke bare formidler bekymringer, men krever at disse statsinitierte drapene opphører.

- Vi krever at Norge tar initiativ til samarbeid med de nordiske landene, andre likesinnede land, EU og FN med krav om at massedrapene på Filippinene tar slutt.

- Vi sier nei til mord på fattige narkomane, og vi sier forsvar rettsstaten og menneskeverdet, sa Gule.

Arild Knutsen fra Forening for human narkotikapolitikk (FHN) holdt også appell og sa at det er folk som oss som drepes.

Brukerorganisasjoner både internasjonalt og nasjonalt har protestert, og Rusmisbrukernes interesseorganisasjon, RIO, har stilt krav til at norske myndigheter må reagere.

Internasjonalt nettverk for stoffbrukere (INPUD) mobiliserte til «Global Week of Action», og lokale brukerorganisasjoner har aksjonert utenfor filippinske ambassader verden over.

Arild Knutsen, FHN, og Camilla Svingen, Erlik Oslo, 
var fornøyd med aksjonen.

Han var fornøyd med oppmøtet tatt i betraktning at det er en sak de færreste har hørt om.

- Det er en bra aksjon, vi har på kort tid klart å samle Amnesty Internasjonal Norge, FHN og Erlik Oslo, selv om det er en forholdsvis ukjent sak. Vi kan kanskje lage en større aksjon på den internasjonale stoffbrukerdagen.

Årsaken til at aksjonen ikke er rettet mot den filippinske ambassaden er ifølge Knutsen, både av praktisk og politisk art.

- Ambassaden ligger oppi etasjene i en bygård i Kvadraturen og de vil sannsynlig ikke ha hørt at vi er der. Men vi henvender oss til våre politikere fordi vi vet at de lytter til oss, og det forventer vi at de gjør denne gangen også.

Amnesty International publisert i begynnelsen av februar en rapport om drapene på Filippinene «"Hvis du er fattig, blir du drept: Utenomrettslige henrettelser i Filippinenes såkalte krig mot narkotika".

Rapporten dokumenterer 33 saker som involverer drap på 59 mennesker, og bygger på intervju med 110 personer fra Filippinenes tre hovedregioner, dokumenter, politirapporter og gir detaljerte beskrivelser fra henrettelser i 20 byer over hele øygruppen.

- Rapporten dokumenterer hvordan politiet arbeider ut ifra ubekreftede lister over personer som angivelig bruker eller selger narkotika. Politiet har så stormet hjemmene og skutt og drept ubevæpnede mennesker, inkludert de som prøvde å overgi seg, skriver Amnesty på websiden.


Kommentarer til artikkelen

Legg til ny kommentar:
  • Vis respekt for andre lesere og omtalte personer. Kommentaren kan være inntil 1000 tegn.

iconSkriv ut
iconTips en venn
Annonse