Fagrådets ruspolitiske pris 2017: Dokumentarserien utfordrer gitte sannheter og åpner for refleksjoner og respekt for en samfunnsmessig marginalisert gruppe, mener Fagrådet. Her er prisvinner Petter Nyquist sammen med styreleder Kirsten Frigstad og nestleder Anders Dalsaune Jansen. Prisen er glasskunst av Aino Jensen. Foto: Astrid Renland

Rusfeltet hedrer Petter Nyquist

Fagrådets ruspolitiske pris for 2017 gikk til filmfotograf og programleder Petter Nyquist som gjennom serien «Petter uteligger», har gitt innsikt i hvordan personene som befolker gruppen hjemløse rusavhengige lever livet.

Det er femte gangen Fagrådet – Rusfeltets hovedorganisasjon, deler ut organisasjonens ruspolitiske pris. I år gikk den til programleder Petter Nyquist aka Petter uteligger, som har tatt rusfeltet så vel som resten av Norge med storm.

Ifølge Fagrådets statuetter skal prisvinneren være en person som har bidratt til å sette ruspolitiske spørsmål på den offentlige dagsorden. Og årets prisvinner har møtt en stigmatisert gruppe mennesker med åpent sinn, og gitt innsyn i hvordan livet på gaten leves og preger personene som befolker gruppen hjemløse stoffbrukere.

Serien «Petter uteligger» teller tre dokumentarer, og i den første campet Nyquist på gata sammen med andre uteliggere i 52 dager. I den andre dokumentaren, «Pårørende og Petter uteligger», møtte han foreldre og familier til rusavhengige, og i den tredje og foreløpig siste dokumentaren «Fra gata til Nordkapp» dro han og åtte stoffbrukere, på vandring over landet.

- Petter Nyquist har med engasjement, varme og likeverd bidratt til nyansert innsikt, ny kunnskap og skapt et større rom for å diskutere samfunnets håndtering av stoffbrukerne, sa Fagrådets nestleder, Anders Dalsaune Jansen, under presentasjon av prisvinneren.  

Styreleder Kirsten Frigstad sa dokumentarene har spilt en viktig rolle i den pågående debatten om narkotikapolitiske reformer.

- Helseminister Bent Høie har formidlet at det var møte med gjengen fra dokumentaren «Fra gata til Nordkapp», som fikk han til å støtte forslaget om strafferettslige endringer, sa Frigstad.

- Det er med glede og sorg vi ser at mennesker lar seg overraske over dokumentarene. Glede over at man ser at rusavhengige er folk som folk flest, og sorg over at vi fortsatt lever i en tid da skillet mellom «vi og dem» preger samfunnets forståelse av denne gruppen, sa Frigstad.

- Petter Nyquist har gjort argumenter om å hjelpe til allemannseie og har utfordret det etablerte systemet på en måte som har frembrakt fellesskapsfølelser med en utsatt gruppe.

Prisvinneren, som var innom som snarest på vei til Gullrutens nominasjon i Bergen, ble hyllet med stående applaus fra rusfeltet.

- Det er menneskene jeg møtte som fortjener applaus, sa Nyquist, - det var dem som lærte meg hva medmenneskelighet er, og at det er i møte med andre mennesker forandringer skjer.

- Rusavhengighet handler om utenforskap, ensomhet og alenegang, og det primære målet må være å hjelpe og skape gode relasjoner, ikke først å få dem rusfri.

Petter Nyquist formidlet at møtet med rusavhengige har satt varige spor, og at hans personlig engasjement for gruppen og menneskene han har møtt, lever videre.

Dokumentaren «Petter uteligger: fra gata til Nordkapp» var nominert til flere priser, deriblant Gullrutens pris for beste reality, som gikk til Petter Nyquist, gjengen fra gata og Teddy TV.

 

 


Kommentarer til artikkelen

Legg til ny kommentar:
  • Vis respekt for andre lesere og omtalte personer. Kommentaren kan være inntil 1000 tegn.

iconSkriv ut
iconTips en venn
Annonse