Fra midten av 1960-tallet til slutten av 1970-tallet var Slottsparken et populært område for både unge osloborgere og tilreisende ungdom som brukte sommermånedene på hasjrøyking og utprøving av andre stoffer. Foto: Astrid Renland

Stopp kriminaliseringen av byens narkomane

- Vi må håndtere utfordringene stoffbruk medfører på andre måter enn å fylle opp fengslene, sa professor Nils Christie under appellen lørdag 28. april.

Midt under feiring av 30-års jubileum tok unge aktivistene seg tid til å slå et slag for gatefolkets rett til å oppholde seg i sentrumsgatene. Med parolen ”Fra Slottsparken til plata – det er vi som eier gata! ”, tok demonstrantene en historisk runde fra nettopp Slottsparken via Egertorget, Skippergata og endte til slutt på Plata.

Det er et langt steg fra samlingen av unge mennesker med alternativ livsstil i Slottsparken – eller rettere sagt Nisseberget, som røkte hasj, kjempet mot Vietnamkrigen, kapitalismen, materialismen og dagens forhutrede mennesker i marginaliserte livssituasjoner som befolker nedre del av sentrumsgatene. I likhet med at det er et langt steg fra politiets bruk av køller og batonger til dagens bortvisning og bøtelegging av rusbrukerne. Men, om metodene har endret seg er tanken den samme: By-rommet skal ikke være et sted for alle. For mens man på 1970-tallet var vred over at kongens residens ble besudlet med langhårete hippier og en og annen løsgjenger, har det de siste tiårene dreid seg om tilsmussing av paradegaten Karl Johan. Og bortvisning og skyhøye bøter som til syvende og sist gjøres opp ved soning i fengsel, svir muligens mer enn kølleslag.

 

Ved oppstart av 1980-tallet var bruken av dop avpolitisert og "Slottsparkmiljøet" jagd til Egertorget. 

 

Siden i fjor sommer har politiet i samarbeid med Velferdsetaten – tidligere Rusmiddeletaten, Oslo kommune, jobbet aktivt for å spre miljøet rundt Oslo S. En mobil politipost og uniformskledde politibetjenter har bidratt til at området rundt togstasjonen er ryddet for slitne rusbrukere, de henger rundt i Skippergata. Byens myndigheter, politi og offentlige hjelpeinstanser er fornøyd med aksjonen.

 

 

At målgruppen for samarbeidet ikke deler dette synet ble klart da demonstrantene stoppet i Skippergata og stadig flere av gatefolket supplerte leder i Foringen for human narkotikapolitikk, Arild Knutsen, appell med beskrivelser om hvordan de opplevde situasjonen. – De jager oss!

Og jagingen var også et tema i Nils Christies appell. Samfunnets maktapparat brukes til å jage fattige og utslåtte mennesker med et formål at man skal slippe å se dem. Christie minnet forsamlingen på hva 40 000 osloborgere noen dager tidligere sang i regnbuetoget, og sa at verslinjen om at sammen skal vi leve hver søster og hver bror må da også gjelde rusbrukerne?


Blitz-demoen ble avsluttet med en appell på Plata.  

Christie avsluttet med en hyllest og gratulasjon til Blitz-aktivistene for at de står på og krever rom for at alternativer. Og ser man bort fra gatefolket er det vel ingen som til de grader har forrarget Oslo-politikere og politiet som nettopp Blitz-ungdommer gjennom disse 30 årene. Rus & Samfunn slutter seg til gratulasjonen.


Kommentarer til artikkelen

Legg til ny kommentar:
  • Vis respekt for andre lesere og omtalte personer. Kommentaren kan være inntil 1000 tegn.

iconSkriv ut
iconTips en venn
Annonse