Thorvald Stoltenberg holdt tale da rusfeltets mange tiltak samlet seg med pårørende og brukere for å minnes overdoseofrene utenfor Stortinget søndag 31. august. Alle foto: Ole Magnus Kinapel

Verdens overdosedag

Søndag 31. august ble verdens overdosedag markert i Oslo og en rekke andre byer i Norge.

For annen gang ble Verdens Overdosedag arrangert i Norge og arrangementet har vokst i størrelse siden i fjor. For første gang sto et samlet rusfelt bak. Helsedirektoratet har jobbet for å samle brukerorganisasjoner, pårørendeorganiasjoner, kommunale tjenester og idelle organisajoner til en felles markering. Hensikten er å bekjempe og rette oppmerksomheten mot overdoser. Man kan kanskje være uenig om veien, men målet er alle enig om.


Arild Knutsen, leder for Human narkotikapolitikk.

I 2012 hadde vi 246 narkotikadødsfall i Norge, noe som plasserer oss blant de verste landene i Europisk sammenheng.

- Vårt mål er livredning, sier Arild Knutsen. Et mål som tidligere var kontroversielt i og med at rusfrihet var prioritert.

 

Helse- og omsorgsminister Bent Høie deltok på 
markeringen.
 

Arild Knutsen poengterer i likhet med Thorvald Stoltenberg at det er like viktig å rette fokuset mot narkotikadødsfall som mot trafikkdødsfall. Det går hundrevis i tog for å minnes trafikkofre, men det er vanskelig å få folk til å delta i markeringer for de som dør av overdoser, og ikke minst å få opprettet sikringstiltak.

 

Mange hadde møtt fram for å markere tapet av 
familiemedlemmer og venner.

- Det er jo også svært ofte å anse som selvforskyldt, når det kommer til dødsulykker i trafikken. Manglende bruk av bilbelte, ruspåvirket kjøring og altfor høy hastighet. Likevel markeres det som de tragediene det er. Overdoseofrene hadde, som de som døde i trafikken, potensiale for et langt og godt liv helt frem til siste hjerteslag, sa Arild Knutsen.

 

Blant deltakerne var Jon Storaas, leder i 
Rusmisbrukernes interessorganisasjon,
RIO, og musiker og medlem i rustenketanken,
Føniks,Hans Erik Dysvik, som
bidro med kulturelt innslag.


Med naloksone nesespray kan brukerne selv gi 
livreddende førstehjelp.

Et tiltak for å bekjempe overdoser er naloksone nesespray. En lett anvendelig motgift som brukerne kan bære med seg i tilfelle de blir vitne til en overdose. I korte trekk virker motgiften slik at den gir den overdoserammede mulighet til å puste igjen.

Som et ledd i å redusere overdoser og helseskader 
jobbes det aktivt med å få brukere til å gå fra
injisering til å røyke heroin.

I fjor ble nesesprayen lansert. I år fikk vi de første historiene om vellykket livredning. Nesenaloxone deles ut gratis gjennom blant andre Sykepleiere på hjul, et skadereduserende tilbud i rus og prostitusjonsmiljøet, og faktisk har så mange som 35 brukere kommet tilbake for å få ny motgift.

 


{F6AA7E35DF5C}

Med på markeringen var kjente navn som Bent Høie, Fabian Stang, Rita Nilsen, Thorvald Stoltenberg og Hans-Erik Dyvik Husby med musikalsk innslag. Gatemusikanten Charlie avsluttet til applaus og tårer fra publikum til låta «This is my life» og så ble ballongene sendt til værs. Én symbolsk ballong for hver som har dødd av overdoser. Selv fikk jeg med meg en liten plastmaske til å ha på nøkkelknippet som kan benyttes dersom jeg må gi gjenopplivning.

Mange gode tiltak samlet seg foran Stortinget i Oslo. Vi gleder oss til neste år.

 


Kommentarer til artikkelen

Legg til ny kommentar:
  • Vis respekt for andre lesere og omtalte personer. Kommentaren kan være inntil 1000 tegn.

iconSkriv ut
iconTips en venn
Annonse