Bare i USA tar stoffet livet av flere tusen mennesker hvert år. Det siste året har det også dukket opp tilfeller av det ekstremt potente stoffet fentanyl i norske rusmiljøer. Kripos og helsevesenet slår alarm.

Av: Joakim Miøen, journaliststudent San Diego USA

Fentanyl er et stoff som tilhører opioid-familien og er i utgangspunktet et smertestillende legemiddel til bruk for pasienter med store smerter. Stoffet kan ligne på heroin og morfin, men er opp til 100 ganger sterkere og virker betydelig fortere. Dette medfører stor risiko for overdose.

Fakta: Opioider er stoffer som virker på opioidreseptorer i sentralnervesystemet. Disse kan enten være stoffer forekommende i opium (morfin med flere), syntetisk fremstilt fra disse (kodein med flere) eller naturlig forekommende i kroppen (endorfiner).Opiater er legemidler fremstilt fra opium, som er den melkehvite saften til planten Papaver Somniferum. Opioider skiller seg dermed fra opiater ved at de også inkluderer kroppens egne opioide peptider og de helsyntetiske opioidene som ikke er fremstilt fra stoffer i opiumsvalmuen, metadon og tramadol for eksempel.
Kilde: Store medisinske leksikon

Nasjonal helsekrise i USA
I USA ble det i august erklært nasjonal helsekrise. Antallet opioidoverdoser har skutt i været de siste årene, og amerikanske forskere er klare på hva som er årsaken. – Fentanyl er den største årsaken til den økende opioidkrisen, sier Dr. Candy Hwang, forsker ved The Scripps Research Institute (TSRI) i California.

Ved inntak av fentanyl kan man oppnå eufori og smertestillende effekt. Men den største bekymringen er nedsatt pusteevne. I og med at stoffet er veldig raskt virkende treffer det fort hjernen og svekker deretter pusteevnen. Stoffets grad av potens gjør at mange derfor slutter å puste.

Hwang, som har jobbet med å utvikle å utvikle en vaksine mot fentanyl, forteller om dystre tall tilknyttet stoffet. I ti amerikanske stater har over 50% av opioidoverdoser vært tilknyttet fentanyl det siste året. – Det er skremmende. Fordi fentanyl er både billigere og enklere å produsere, blandes stoffet med for eksempel heroin og opioidpiller for økt potens. Mange vet ikke hva de får i seg. De vet ikke at stoffet de tar inneholder fentanyl, og tar dermed for mye. Det er slik mange av overdosene oppstår.

Bare i San Diego sør i California, der TSRI holder til, ble det registrert hele 40 dødsfall som følge av fentanyl fra januar til september i år. Det er en økning fra 21 i 2015 og 33 i 2016. Et av USAs foreløpig største beslag av fentanyl, på 44,14 kilo, ble gjort i San Diego i juni, i følge United States Drug Enforcement Administration (DEA). Det tilsvarer 44 millioner tabletter, som kan få enorme konsekvenser.

Mindre enn to milligram er dødelig
DEA opplyser at doser på mindre enn to milligram kan være dødelige.

Fentanyl
Bildet viser en dødelig dose fentanyl (Kilde: DEA)

Store deler av fentanylbeholdningen som smugles inn i USA kommer over grensen fra Mexico til områder i og rundt nettopp San Diego. En annen stor utfordring er fentanyl med opphav i Kina som selges på det mørke nettet. I tillegg til ulovlig distribusjon er reseptbelagte midler også et stort problem, mener Dr. Hwang.

– Det er kun 10-15 prosent av overdosene som er en konsekvens av reseptbelagte medisiner, men det som skjer er at mange som får smertestillende medikamenter utskrevet blir avhengig og deretter kjøper ulovlige stoffer. En løsning kan være å skrive ut mindre medikamenter, eller å finne andre smertestillende løsninger som ikke er avhengighetsskapende.

Funnet veien til Norge
Fentanyl kan blandes med andre stoffer for økt potens, men det kan også forekomme i pulver- eller flytende form, plaster og spray. Flere av disse skal også ha funnet veien til det norske rusmiljøet.

– Vi har gjort flere beslag av fentanyl i Norge i år. Det er et stoff vi advarer mot på det aller sterkeste, forteller Kripos. I sin narkotikastatistikk for første halvår 2017 omtaler de ”Beslag av svært potente og farlige fentanylforbindelser” som et av de viktigste utviklingstrekkene i 2017.

Det finnes også mange ulike varianter av fentanyl. Blant dem furfentanyl og karfentanil. Sistnevnte er et av de mest potente opioider som noensinne er fremstilt. Stoffet har ingen lovlig anvendelse i Norge og er ikke godkjent for bruk hos mennesker, men er brukt som bedøvelsesmiddel hos store dyr. Karfentanil skal være 10 000 ganger sterkere enn morfin.

Det første beslaget av fentanyl i Norge ble gjort i oktober i fjor, og siden det har Kripos registrert ytterligere ni beslag, ett av dem karfentanil, i følge statistikken for første halvår. Kripos informerer også om at de to nevnte fentanyl-stoffene skal ha ført til minst to dødsfall. En kvinne omkom i Stavanger i fjor høst etter at hun kjøpte et beroligende middel på gaten som viste seg å inneholde fentanyl. I mars i år ble en 15 år gammel Oslo-gutt funnet død på rommet sitt. Gutten skal ha fått i seg karfentanil.

Arbeider for å finne flere antistoff mot overdoser
– Disse stoffene er så sterke at det er utrolig vanskelig å beregne dose. Det er lett å ta for mye. Har man fått i seg stoffet må man ta kontakt med helsepersonell umiddelbart. Hvis man får noloxon innen kort tid, er det sjanser for å overleve. Det er også veldig viktig at helsepersonell er opptrent i bruk av motgift. De må være raske. Det er også viktig at denne saken får oppmerksomhet, og at folk forstår alvorlighetsgraden av dette, forteller Dr Hwang. For tiden jobber hun sammen med flere forskere ved TSRI med et antistoff for å bekjempe opioidoverdoser. Hun forteller at de har et stykke igjen enda, selv om de har gode resultater. På sikt håper hun det kan være med å redde mange liv.

 

KILDER:

https://www.politiet.no/globalassets/dokumenter/01-rapporter-statistikk-og-analyse/narkotika/narkstat_1-halvar-2017.pdf

https://www.dea.gov/pr/multimedia-library/publications/drug_of_abuse.pdf#page=40

https://www.nytimes.com/interactive/2017/09/02/upshot/fentanyl-drug-overdose-deaths.html

https://pdop.shinyapps.io/ODdash_v1/

https://www.dea.gov/divisions/sd/2017/sd061917.shtml

https://oslo-universitetssykehus.no/om-oss/nyheter/advarer-mot-stoffet-karfentanil

https://www.cdc.gov/nchs/data/health_policy/monthly-drug-overdose-death-estimates.pdf

https://www.dea.gov/druginfo/fentanyl.shtml

https://www.dea.gov/pr/multimedia-library/publications/drug_of_abuse.pdf#page=40

https://www.aftenbladet.no/lokalt/i/jy2ke/Kvinne-dode-i-Stavanger—Folkehelsa-ekstremt-bekymret-over-nytt-dodsdop

https://www.aftenposten.no/norge/i/5XEm6/15-aring-funnet-dod-pa-gutterommet-i-Oslo–hadde-tatt-syntetisk-dop

https://www.dea.gov/pr/multimedia-library/image-gallery/images_fentanyl.shtml

 

Skriv ut

En kommentar til “Fentanyl dreper tusenvis hvert år – nå er det kommet til Norge”

  1. Christin Fosse sier:

    Fentanyl brukes ukristisk Sykehuset Innlandet – avd. Elverum. Selv holdt jeg på å bli drept av overdose Fentanyl den 20 april 2018. Etter 3 uker er jeg enda sterkt preget, psykisk og fysisk av hendelsen. Sykehuset fullgte ikke sandard rutiner anestesi.

Skriv en kommentar